środa, 3 września 2014

Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem


SKLADNIKI
  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 średnia cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • ser pleśniowy
  • masło

 WYKONANIE                                                                                                                                              Pieczarki czyścimy ,obieramy ,myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3  łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy  grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek  kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego!
                                                                                                                                                                                                           Salsa di funghi con formaggio e timo




INGREDIENTI



     0,5 kg di funghi
     300 ml di 30% crema
     succo di limone
     sale, pepe, zucchero
     1 cipolla media
     timo
     prezzemolo
     formaggio
     burro

  ESECUZIONE pulire i funghi, sbucciare, lavare e tagliare a spicchi czosnku.Od immediatamente li cospargere con succo di limone per non oscurato. Per friggere gettare 2-3 cucchiai di burro e szklimy sulla cipolla tritata finemente insieme ad un pizzico di sale e lo zucchero. Quando sarà oro aggiungere i funghi. Aggiungere il sale loro di lasciar andare l'acqua. Dopo pochi minuti il liquido dovrebbe odparować.Wlewamy ora la panna e condire il tutto con sale, pepe e timo funghi freschi o secchi qb .For sottolineare quanto più piccolo formaggio tagliato e gettare nella pentola. L'intero cuocere qualche minuto fino a quando la salsa si addensa leggermente. Al termine di una manciata di prezzemolo fresco cospargere con prezzemolo. Buon appetito!
http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/sos-pieczarkowy-z-serem-i-tymiankiem.html