sobota, 20 września 2014

Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka



przepisy na dżemy z marchewki sa tutaj  i  tutaj                                                              



SKŁADNIKI

  • 4-5 jabłek antonówek
  • 2 kg marchwi
  • około 1 kg cukru
  • 8 śliwek 
  • 4 cytryny
  •   whisky                                                                                                                                                                                       WYKONANIE






Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie  miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować.  Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny.
Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty sok z cytryny . Gotować na małym ogniu , około 20-30 ,mieszając od czasu do  czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczków.Smacznego   ps. można pasteryzować 10-15 minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.Ja do pasteryzacji słoików mam garnek jak widac na foto.Słoiki układa sie piętrowo i pasteryzuje...


     4-5 mele antonówek
     2 kg di carote
     circa 1 kg di zucchero
     8 prugne
     4 limoni
       whisky                                                                                                                                                                                                                                ESECUZIONE

 


Sbucciare le carote, lavatele e tagliatele a fette. Mettere in una casseruola, versare --tak acqua, copre --- carote e cuocere fino a quando non miękka.Śliwki lavare, asciugare, wydrylować. Sbucciare le mele, mix, versare il succo di limone.

Carote Przestudzić morbide e mix di carote .Zmiksowana combinano con mele e śliwkami.Wszystko insieme con lo zucchero e aggiungere la scorza di due limoni. E spremuto il succo di limone. Cuocere a fuoco basso, circa 20-30, mescolando di tanto in czasu.Konfiturę caldo tradurre in pulito, wyparzonych słoiczków.Smacznego ps. può essere pastorizzato 10-15 minuti, o inserto caldo vasetti słoiczków.Ja pastorizzazione hanno una pentola come visto in foto.Słoiki cui dopo accatastati e pastorizzato ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com