środa, 3 września 2014

Dżem z whisky -- Jam con whisky

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/dzem-z-whisky-jam-con-whisky.html

 Dżem jest tani i smaczny o słodko- pomarańczowym smaku                                                                      



SKŁADNIKI
  • 10 orzechów laskowych 
  • 1 kg marchwi
  • 0,6 kg cukru
  • 4 łyżki koniaku lub whisky
  • 2 cytryny
  • 20 szt migdałów
  • 2 pomarańcze                                                                                                                                                 WYKONANIE

Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka

                         Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane drobno posiekać i dodac do marchwi.Dodac whisky.Gotować na wolnym ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Konfiturę gotową przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczkow.Smacznego.....................................Przepis pochodzi od Laury Calder wg. jej przepisu powinno  użyć 1 kg cukru na 1 kg marchwi,ale jak dla mnie to za slodko.