Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia SKŁADNIKI
1kg żołądków drobiowych indyczych
,3 marchewki
,pietruszka
,pół selera
,czosnek 5 ząbków
,2 cebule,
kostka rosołowa,lub bulion
przyprawy: imbir, gałka, papryka ostra i słodka , szczypta chilli,
pieprz, sól, kilka kropel sosu sojowego,lub maggi WYKONANIE 1kg żołądków drobiowych pokroić w paski,moczyć 2-3 razy po pół godziny
za każdym razem zmieniając wodę.Na oleju lekko podsmażyć 5-6
zmiażdżonych ząbków czosnku,dodawać partiami żołądki i chwilę podsmażyć
(aż będą białe).Przełożyć do garnka i zalać bulionem ,gotować,aż będą
prawie miękkie. zetrzeć 2-3 marchewki,1 pietruszkę i kawałek selera i
razem podsmażyć na oleju,następnie dodać do żołądków.Na tym samym oleju
podsmażyć 2 średnie cebule posiekane w kostkę i też dać do
żołądków.Dodać płaską łyżeczkę imbiru i gałki muszkatołowej,czubatą
łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostre.Całość uzupełnić jeszcze
bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i
łyżki smalcu,dodać do flaczków,zagotować.Na koniec doprawić maggi!
SMACZNEGO.to takie nietypowe flaczki ale również smaczne ...Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia
.