czwartek, 25 września 2014

Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu


Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki
  bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony  ,bardzo polecam!
Składniki na 16 bułeczek:







  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
  • roztopione masło
  • cukier
  • mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
  • 300 g zmielonego twarożku
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)

Notti bianche a San Pietroburgo-o Pluszkiejmy, panini russi

       rotoli possono essere a base di formaggio, noci, semi di papavero, cannella, o semplicemente con la vostra marmellata preferita ... Sono deliziosi. Ricetta da questo sito, mi raccomando!

Ingredienti per 16 muffin:

     325 ml di latte tiepido
     50 g di burro, fuso
     1,5 cucchiaini di maionese
     500 g di farina di frumento
     50 g di zucchero
     mezzo cucchiaino di sale
     2 e 1/4 cucchiaino di lievito in polvere (9 g) o 18 g di lievito di birra fresco

Tutti gli ingredienti della pasta messi in macchina del pane nell'ordine indicato, il programma di 'pasta' e attendere che la pasta raddoppia di volume. ** Trascorso questo tempo, rimuoverli cosparsi di farina sul banco, diviso in 16 parti, con ogni forma tallone. Lasciate riposare per 5 - 10 minuti coperto con un panno umido.

Ogni perlina stendere su un cookie, che si diffuse con ripieno.

Poppy ripieno di semi:

     burro fuso
     zucchero
     Poppy (a secco)

Rotolato fuori il grasso un cookie con burro fuso, cospargere con lo zucchero, poi papavero.

o ripieno di formaggio:

     300 g di cagliata lavorato
     1/4 tazza di zucchero a velo
     Zucchero vanigliato 1 cucchiaio
     1 tuorlo d'uovo
     2-3 cucchiai di burro morbido

Macinare tutti gli ingredienti per una pasta liscia.

Scone imburrato compilato crollo rulonik. Ogni rulonik tagliato lungo la lunghezza uncut sinistro di circa un quarto a ciascuna estremità. Le estremità dell'involucro sotto e messo dentro l'incisione risultante.

Pronto a mettere panini su una teglia foderata con carta da forno, lasciare crescere per 15 - 20 minuti.

Spray forno acqua, il forno di circa 20 - 25 minuti ad una temperatura di 190 ° C.

Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...