czwartek, 25 września 2014

Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu


Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki
  bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony  ,bardzo polecam!
Składniki na 16 bułeczek:







  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
  • roztopione masło
  • cukier
  • mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
  • 300 g zmielonego twarożku
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)

Notti bianche a San Pietroburgo-o Pluszkiejmy, panini russi

       rotoli possono essere a base di formaggio, noci, semi di papavero, cannella, o semplicemente con la vostra marmellata preferita ... Sono deliziosi. Ricetta da questo sito, mi raccomando!

Ingredienti per 16 muffin:

     325 ml di latte tiepido
     50 g di burro, fuso
     1,5 cucchiaini di maionese
     500 g di farina di frumento
     50 g di zucchero
     mezzo cucchiaino di sale
     2 e 1/4 cucchiaino di lievito in polvere (9 g) o 18 g di lievito di birra fresco

Tutti gli ingredienti della pasta messi in macchina del pane nell'ordine indicato, il programma di 'pasta' e attendere che la pasta raddoppia di volume. ** Trascorso questo tempo, rimuoverli cosparsi di farina sul banco, diviso in 16 parti, con ogni forma tallone. Lasciate riposare per 5 - 10 minuti coperto con un panno umido.

Ogni perlina stendere su un cookie, che si diffuse con ripieno.

Poppy ripieno di semi:

     burro fuso
     zucchero
     Poppy (a secco)

Rotolato fuori il grasso un cookie con burro fuso, cospargere con lo zucchero, poi papavero.

o ripieno di formaggio:

     300 g di cagliata lavorato
     1/4 tazza di zucchero a velo
     Zucchero vanigliato 1 cucchiaio
     1 tuorlo d'uovo
     2-3 cucchiai di burro morbido

Macinare tutti gli ingredienti per una pasta liscia.

Scone imburrato compilato crollo rulonik. Ogni rulonik tagliato lungo la lunghezza uncut sinistro di circa un quarto a ciascuna estremità. Le estremità dell'involucro sotto e messo dentro l'incisione risultante.

Pronto a mettere panini su una teglia foderata con carta da forno, lasciare crescere per 15 - 20 minuti.

Spray forno acqua, il forno di circa 20 - 25 minuti ad una temperatura di 190 ° C.

Enjoy :)


1 komentarz:

  1. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to
    mention that I've truly loved surfing around your weblog posts.
    After all I'll be subscribing in your feed and I'm hoping
    you write once more very soon!

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...