czwartek, 25 września 2014

Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles


Składniki:  

- 5-6 jajek


- 500g mąki pszennej


-około 150- 200 ml letniej wody


- sól


Dodatkowo:


- 2-3 łyżki masła

- cebula

- zielona cebulka

 -pieczarki
 -oliwki
 
WYKONANIE
 

Całe jajka wbijamy do miski , wlewamy wodę,dodajemy mąkęi łączymy składniki.Dokładnie wyrabiamy ciasto  do czasu, aż nie będzie grudek, Teraz solimy, mieszamy,i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie gotujęmy  posoloną wodę.  Do robienia szpecli jest specjalne „urządzenie”, ale… jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Można wykorzystać  tarkę jarzynową.  Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski

Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć tutaj :)     Speckle-noodles                                               Ingredienti:


- 5-6 uova


- 500g di farina


-circa 150 a 200 ml di acqua tiepida


- sale


in aggiunta:

- Burro 2-3 cucchiai
- cipolla
- Cipolle verdi
  -pieczarki

  -oliwki


ESECUZIONE


Uova intere dovrebbero essere guidati in una ciotola, versare l'acqua, aggiungere mąkęi combinano składniki.Dokładnie Impastare la pasta fino a quando non ci saranno grumi Ora aggiungere il sale, mescolare e lasciare per 10 minuti. Nel frattempo, cucino acqua salata. Szpecli a fare uno speciale "dispositivo", ma ... se non hai quello che ti piace, allora ti piace quello che hai. È possibile utilizzare grattugia di verdure. Una pentola di acqua bollente mettere il marciapiede, versare una porzione di pasta e spatola di plastica li strofinare in acqua. Vieni gnocchi irregolari. Far bollire mentre entrando nel vivo. Pronto szpecle tradurre in una ciotola

Modo di somministrazione szpecli dipende gustu.Przysmażone nel burro. Dolce, con frutta, o salati con sugo di carne, pancetta, uova, zuppe ... e oltre. Tutte le versioni sono deliziosi. Szpecle, il piatto che viene preparato molto rapidamente con una piccola quantità di componenti. Godetevi. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...