Składniki:
- 5-6 jajek
- 500g mąki pszennej
-około 150- 200 ml letniej wody
- sól
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masła
- cebula
- zielona cebulka
-pieczarki -oliwki
WYKONANIE
Całe
jajka wbijamy do miski , wlewamy wodę,dodajemy mąkęi łączymy
składniki.Dokładnie wyrabiamy ciasto do czasu, aż nie będzie grudek, Teraz solimy, mieszamy,i odstawiamy na 10
minut. W międzyczasie gotujęmy posoloną wodę. Do robienia
szpecli jest specjalne „urządzenie”, ale… jak się nie ma co się lubi, to
się lubi, co się ma. Można wykorzystać tarkę jarzynową. Na garnek z wrzącą wodą
kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy
je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od
wypłynięcia na wierzch. Gotowe
szpecle przekładamy, do miski
Sposób
podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z
mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje
są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z
użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć tutaj Speckle-noodles Ingredienti:
- 5-6 uova
- 500g di farina
-circa 150 a 200 ml di acqua tiepida
- sale
in aggiunta:
- Burro 2-3 cucchiai
- cipolla
- Cipolle verdi
-pieczarki
-oliwki
ESECUZIONE
Uova intere dovrebbero essere guidati in una ciotola, versare l'acqua, aggiungere mąkęi combinano składniki.Dokładnie Impastare la pasta fino a quando non ci saranno grumi Ora aggiungere il sale, mescolare e lasciare per 10 minuti. Nel frattempo, cucino acqua salata. Szpecli a fare uno speciale "dispositivo", ma ... se non hai quello che ti piace, allora ti piace quello che hai. È possibile utilizzare grattugia di verdure. Una pentola di acqua bollente mettere il marciapiede, versare una porzione di pasta e spatola di plastica li strofinare in acqua. Vieni gnocchi irregolari. Far bollire mentre entrando nel vivo. Pronto szpecle tradurre in una ciotola
Modo di somministrazione szpecli dipende gustu.Przysmażone nel burro. Dolce, con frutta, o salati con sugo di carne, pancetta, uova, zuppe ... e oltre. Tutte le versioni sono deliziosi. Szpecle, il piatto che viene preparato molto rapidamente con una piccola quantità di componenti. Godetevi. :)
- 5-6 uova
- 500g di farina
-circa 150 a 200 ml di acqua tiepida
- sale
in aggiunta:
- Burro 2-3 cucchiai
- cipolla
- Cipolle verdi
-pieczarki
-oliwki
ESECUZIONE
Uova intere dovrebbero essere guidati in una ciotola, versare l'acqua, aggiungere mąkęi combinano składniki.Dokładnie Impastare la pasta fino a quando non ci saranno grumi Ora aggiungere il sale, mescolare e lasciare per 10 minuti. Nel frattempo, cucino acqua salata. Szpecli a fare uno speciale "dispositivo", ma ... se non hai quello che ti piace, allora ti piace quello che hai. È possibile utilizzare grattugia di verdure. Una pentola di acqua bollente mettere il marciapiede, versare una porzione di pasta e spatola di plastica li strofinare in acqua. Vieni gnocchi irregolari. Far bollire mentre entrando nel vivo. Pronto szpecle tradurre in una ciotola
Modo di somministrazione szpecli dipende gustu.Przysmażone nel burro. Dolce, con frutta, o salati con sugo di carne, pancetta, uova, zuppe ... e oltre. Tutte le versioni sono deliziosi. Szpecle, il piatto che viene preparato molto rapidamente con una piccola quantità di componenti. Godetevi. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com