http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/kotlety-mielone-z-jabkiem_11.html
Składniki:
- pół szklanki otrąb orkiszowych(jeśli trzeba więcej to dosypujemy w trakcie mieszania)
- 1 starte obrane jabłko
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- około 50 ml zimnej wody
- zielona pietruszka
- otręby do obtaczania
- olej do podsmażenia
- masło
Wykonanie:
Do miski wkladamy zmielone mięso, starte jabłko, jajko, sól i pieprz oraz otręby. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy.W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłuższe wyrabianie,, tym lepsze kotlety. Formować kotlety, obtoczyć w otrębach i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju .Po obsmażeniu z dwóch stron przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 100-120 stopni C na około 10-15 minut. Kotlety będą w środku miękkie i dłużej zachowaja ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com