poniedziałek, 1 września 2014

Krokiety z dorsza --Crocchette di merluzzo

                                                                                                 SKŁADNIKI                                                                                                         80 dkg ziemniaków ,50 dkg filetów z dorsza ,jajko ,2 żółtka ,sól ,pieprz ,nać pietruszki ,3 łyżki oleju do smażenia                                                                                                                    WYKONANIE                                                                                                                           Ugotować filety z dorsza w małej ilości wody(15 minut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać i póki są ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne . SMACZNEGO!!!                                                                                                                  Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej.