środa, 3 września 2014

Gruziński sos Tkemali----Salsa georgiano tkemali di Mirabelle

        SKŁADNIKI:                                                                                                                                           1 kg śliw bez pestek-najlepsze mirabelki albo zołte albo czerwone i wtedy mamy żółty lub czerwony sos.... 2 papryczki chili, 5 dkg cukru , 2 dkg soli ,6 ząbków czosnku ,5 dkg natki pietruszki ,5 dkg koperku ,szczypta mielonej kolendry. Rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. Z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek.                                                                        WYKONANIE            Śliwki gotuje się w całosci z odrobina wody (nasze warto dosłodzić), potem przecieramy przez sito. Do pulpy dodajemy czosnek, cebulkę, kolendrę w ziarnach lub natkę, pietruszkę zieloną, sól, papryczke ostrą, pierz (wszytkie dodatki razem, lub tylko część - zależnie od gustu) i gotujemy dosyć długo, do zgęstnienia. Mieszamy, bo sie przypala. W butelkach zawekowanych mozna trzymac całą zimę... -. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny,i do  szaszłyków. Polecam, pychota.   
                                                                                                       Salsa georgiano tkemali .............. Ingredienti: 1 kg di prugne, snocciolate damson-migliore o giallo o rosso, e poi abbiamo una salsa giallo o rosso .... 2 peperoncini, 5 grammi di zucchero, 2 once di sale, 6 spicchi d'aglio, prezzemolo, 5 once, 5 grammi di aneto, un pizzico di coriandolo macinato. Sensazionale salsa fredda per tutto. Con prenotazioni rosso o prugna Mirabelle. ESECUZIONE prugne cotte essere interamente di un po 'd'acqua (dovremmo addolcire), poi strofinare attraverso un setaccio. Per la polpa, aggiungere l'aglio, la cipolla, coriandolo o prezzemolo fagiolini, prezzemolo verde, sale, pepe lavaggio acuta (tutti e quattro gli integratori insieme, o solo una parte - a seconda del vostro gusto) e cuocere per un tempo abbastanza lungo, fino a spessore. Mescolare, perché ustioni agosto. Nelle bottiglie conservate può tenere per tutto l'inverno ... -. Questa salsa è una grande aggiunta alla carne, soprattutto agnello e spiedini. Raccomando