Składniki:
2 czerwone papryki -zmiksowane, 4 jajka – oddzielnie żółtka i
białka,
garść ziół świeżych, sól i pieprz
Farsz:
1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia )-ja mialam twaróg zwykły i dodalam śmietane 36%,.. .8-10 dużych
plastrów szynki szwarcwaldzkiej , kilka plastrów wędzonego boczusia. Wykonanie
Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
Papier
delikatnie natłuścić oliwą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220
stopni. Zmiksowaną papryke ,łączymy z zołtkami i ziołami,dokładnie
mieszamy. Solą oraz pieprzem doprawiamy do smaku.
Ubijamy białka na sztywna na pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy
do papryki
i delikatnie mieszamy.Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na
papierze i
wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut .Upieczony placek
wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia,przykryty
ściereczką.Ostudzony placek smarujemy twarożkiem,wymieszanym z ziolami
świeżymi. Nakładamy plastry
szynki,tak aby pokryły całą powierzchnię.Na brzegu rolady układamy,
pokrojony w kostke boczuś.
Zwijamy roladę . Owijamy ciasno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na
całą noc).
Przed podaniem kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
Smacznego:)