środa, 3 września 2014

Placek drożdżowy ze śliwkami--Torta di lievito con le prugne .


                                                                 SKŁADNIKI.......                                                                                                                         ..ciasto: 3i pół szklanki mąki pszennej,7dag świeżych drożdży,1 i ćwierć szklanki mleka,12 dag roztopionego masla,2 jajka ,lyżka cukru.....                                            NADZIENIE:                                                                                                                               1,2kg śliwek najlepiej węgierek,pół szklanki cukru,łyżeczka cynamonu.                                                          DO POSMAROWANIA CIASTA 1 żółtko                                                                                 WYKONANIE:                                                                                                                              mąkę przesiać do miski ,drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,zostawić do wyrośnięcia ,a następnie gotowy zaczyn wlać do mąki.Dodać resztę składników ,starannie wyrobic ciasto-u mnie mikserem ,przykryć ściereczka i odstawić na około 50 minut do wyrośnięcia ,Gdy podwoi swą objętość 1/3 ciasta oderwać i odłożyć ,2/3 ciasta rozwałkować i przełozyć na wyścielona papierem do pieczenia blache.Śliwki umyc ,osuszyć ,wydrylować ,ułożyc na cieście i posypać cukrem z cynamonem.Z reszty ciasta uformować brzeg oraz kratkę i posmarowac je żółtkiem.Piec 45minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni C....SMACZNEGO!!!.     ps.PRZEPIS DOSTAŁAM OD KOLEŻANKI ELI.....      

                                    ..Torta di lievito con le prugne ...... ....... INGREDIENTI ..ciasto: 3i mezza tazza di farina di grano, lievito di birra fresco 7dag, una e un quarto tazze di latte, 12 grammi di burro fuso, 2 uova, un cucchiaio di zucchero .. ... RIPIENO: 1,2 kg prugne migliori Węgierek, mezza tazza di zucchero, un cucchiaino di cannella. Per la spazzolatura 1 tuorlo d'uovo CAKE DESIGN: Setacciare la farina in una ciotola, mescolare il lievito con il latte estivo e zucchero, lasciar lievitare, e poi versare il lievito pronto a mąki.Dodać resto degli ingredienti, impastare con cura la pasta-miscelatore con me, coprire con un panno e lasciate riposare per circa 50 minuti per salire a raddoppiare il suo volume quando la terza per strappare l'impasto e mettere giù, due terzi della pasta, stendere e mettere su una carta da forno foderata blache.Śliwki lavare, asciugare, wydrylować, posto sulla pasta e cospargere con lo zucchero dal resto del cynamonem.Z pasta formare il bordo della scatola e applicare pelle e żółtkiem.Piec 45 minuti in un forno preriscaldato ad una temperatura di 180 ° C .... BUONA !!!

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...