środa, 3 września 2014

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU--CETRIOLO messicana

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. 
SKŁADNIKI..
  • ogórek gruntowy 2.5 kg, 
  • sól 4 łyżki,
  •  czosnek 2 główki, 
  • chili (przyprawa) 1-2 łyżeczki,
  •  olej 8 łyżek, cukier 50 dag, 
  • ocet 1.5 szklanki](10%)  
WYKONANIE  

Ogórki umyć i pokroić w paski (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin. Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut.

. terrestri cetriolo 2,5 kg,
 sale 4 cucchiai di aglio 2 teste. peperoncino (spezia) 1-2 cucchiaini, 8 cucchiai di olio, 50 grammi di zucchero, aceto di 1,5 tazze] (10%) ATTUAZIONE Lavare i cetrioli e tagliate a strisce (senza peeling la pelle). Cospargere di sale e lasciare per 6 ore. Poi versare l'acqua. Mescolare l'aglio con il peperoncino e aggiungere i cetrioli. Bollire olio e versare sopra i cetrioli caldi. Aceto + zucchero a bollire, versare sopra cetrioli. Mescolare il tutto e lasciar riposare per 12 ore. Poi messo in vasetti, versare il liquido, spegnere e mettere [il migliore in cantina;)]. Non ha bisogno di essere pastorizzato, ma ho pastorizzato 3-5 minuti.