środa, 3 września 2014

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU--CETRIOLO messicana

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,..SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki, chili (przyprawa) 1-2 łyżeczki, olej 8 łyżek, cukier 50 dag, ocet 1.5 szklanki](10%) WYKONANIE Ogórki umyć i pokroić w paski (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin. Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut.

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...