poniedziałek, 1 września 2014

Trdlo-Trdlo Ungherese Kurtoskalacs ..

Trdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács...Przedstawiam, Trdlo Smacznego! Składniki  na 12 sztuk trdlo ciasto na trdlo:                                                                                                     260 g mąki pszennej , 110 ml mleka, 15 g drożdży świeżych , 3 łyżeczki cukru ,, 1 jajko 30 g masła.                                                                                                    posypka: 2 łyżki cukru brązowego , 2 łyżki cukru zwykłego, 1 łyżeczka cynamonu ,2 łyżeczki cukru waniliowego , ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki ,ewentualnie cukier puder Ciasto na trdlo .WYKONANIE                                                            Drożdże rozrabiam z cukrem, aż będą płynne. Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i mieszam Kiedy składniki się połącza, to przerzucam na blat i zagniatam. Na początku będzie lepkie, ale kilka minut ugniatania i ciasto zrobi się gładkie. Jeśli bardzo się lepi, to dosypuję łyżkę mąki, ale nie więcej. Ciasto obtaczam w odrobinie oleju i wkładam pod przykryciem do miski na 1h wyrastania. [ciasto po 1h]. Wyjmuję z miski ciasto, dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. (Po prostu łatwiej się wałkuje w 2 partiach). Dzielę rozwałkowane ciasto na paski. Ok 35 cm długości, 4 cm szerokości a grubość ciasta jest ok 0,5 – 0,7 cm. Biorę wałek, nawijam na niego kawałek folii (w 2 częściach), lekko ją zagniatam, wtedy lepiej się trzyma. Na folię nawijam po jednym pasku ciasta (dokładnie pokazuję na filmiku, który jest wyżej). Teraz do płaskiego półmiska, albo na blat (tak potem uznałam, że najwygodniej), wsypuje składniki posypki. Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej tym smaczniejsze. Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało). Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 10 – 12 minut. Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Smacznego! http://kotlet.tv/trdlo-staroceske-trdelnik-wegierski-kurtoskalacs
Trdlo. Trdelník Starocesky. Kurtoskalacs ungheresi ... mi presento, Trdlo Enjoy! Ingredienti per 12 pezzi Trdlo torta per Trdlo: 260 g di farina di grano, 110 ml di latte, 15 g di lievito di birra fresco, 3 cucchiaini di zucchero 1 uovo,, 30 g di burro. topping: 2 cucchiai di zucchero di canna, 2 cucchiai di zucchero normale, 1 cucchiaino di cannella, 2 cucchiaini di zucchero vanigliato, possibilmente scaglie di mandorle o noci tritate finemente, possibilmente a velo zucchero pasta di lievito Trdlo .WYKONANIE scherzi con lo zucchero fino a che non sono lisce. In una ciotola buttare tutti gli ingredienti per la pasta e mescolare gli ingredienti Quando la connessione è scremare attraverso sul bancone e impastare. In un primo momento sarà appiccicoso, ma a pochi minuti di impastamento e l'impasto sarà liscio. Se molto appiccicoso, cucchiaio è dosypujemy di farina, ma non di più. La pasta gettato in un po 'di olio e mettere in una ciotola con il coperchio in aumento 1h. [Torta dopo 1h]. Prendo l'impasto dalla ciotola, divido in 2 parti e ogni oprószonym srotolato sul piano di lavoro infarinato o spianatoia. (Solo più facile da rotoli in 2 lotti). Divido la pasta laminata a striscioline. Circa 35 cm di lunghezza, larghezza 4 cm, lo spessore della pasta è di circa 0,5-0,7 cm. Prendo rotolo, lo snocciolare un pezzo di pellicola (in 2 parti), leggermente impastare, allora è meglio tenere. Il film reel una striscia di pasta (in realtà mostrano nel video, che è al di sopra). Ora per un piatto piano o sopra (così poi ho deciso che il più conveniente), versato gli ingredienti spruzza. Mi rivolgo l'albero in posypce fino poprzykleja per la pasta. Non mi pento spruzza, il più il più gustoso. Recupero dai pezzi dell'albero e spingere la pellicola in eccesso all'interno (diventerà più stabile). Ho messo su una teglia e mettere in preriscaldato a 180 C forno per 10 - 12 minuti. Dopo aver rimosso la pellicola estraibile (in uscita senza un problema) e ho dare un caloroso (perché il migliore). Buon appetito! http://kotlet.tv/trdlo-Staročeská-trdelník-ungheresi-Kurtoskalacs