niedziela, 7 września 2014

Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/hreczanyki-czyli-mielone-z-kasza.html>
Składniki:                                                                                                                                                                                                          Kotlety: ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy: 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany                                                                                                                                        WYKONANIE                                                                                    Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, w tym wypadku trzema szklankami. Można dosypać odrobinę soli i dodać trochę masła lub oliwy do gotowania. Kaszę gotować tak długo aż wciągnie całą wodę i zmięknie. Odcedzić na sicie i odstawić. W dużym garnku wymieszać mięso z jajkami, drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, dodać kaszę i wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, z masy mięsnej formować kulki i układać je na patelni lekko dociskając, żeby się spłaszczyły. Smażyć z dwóch stron, około 4 minuty z każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez 4 minuty aż zgęstnieje. Sos zmiksować i podawać z hreczanykami...przepis z http://www.polska-gotuje.pl/blogi/view-frame-item/guid/414912
Hreczanyki, o di terra con grano saraceno Ingredienti: ½ kg Chops: carni macinate ½ kg di grano saraceno 3 uova 4 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di sale 1 cucchiaino di pepe olio per friggere salsa di funghi: 100 g di funghi secchi 1 cucchiaino di sale 1 cucchiaio di burro ½ cucchiai di farina 2 cucchiai ESECUZIONE Hreczanyki crema è una cucina tradizionale piatto di confine, li preparati quasi come braciole, in modo che essi non contengono un grammo di pane. Grano saraceno li rende molto abbondante, ma sano. Salsa che ho preparato per loro non era un ingrediente tradizionale in piatti, salsa di aglio di solito somministrata con aneto. Grits Grits vestito contano occhiali - si dovrebbe ottenere circa 1,5 tazze. Mettere in una pentola e coprire con il doppio della quantità di acqua, in questo caso tre bicchieri. Potete cospargere un po 'di sale e aggiungere un po' di burro o olio d'oliva per cucinare. Grana cuocere fino a quando tira tutta l'acqua e addolcita. Strain in un setaccio e mettere da parte. In una pentola capiente mescolare la carne con le uova, finemente tritati o schiacciati aglio, aggiungere il semolino e mescolare fino ad ottenere una pasta liscia. Condire con sale e pepe. In una padella scaldare l'olio d'oliva, la carne di massa per formare palline e disporle in una teglia premendo leggermente per essere appiattito. Friggere due lati, di circa 4 minuti ciascuno. La pelle deve essere lavata con polenta diventa croccante. Sciacquare i funghi, far bollire in una pentola con l'acqua, quando la metà l'acqua è evaporata ei funghi sono teneri aggiungere il burro e il sale. Fate bollire qualche minuto, aggiungere la panna e la farina. Cuocere mescolando per 4 minuti o fino addensato. Mescolare la salsa e servire con hreczanykami.