http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/hreczanyki-czyli-mielone-z-kasza.html>
Składniki:
Kotlety:
½ kg mięsa mielonego,
½ kg kaszy gryczanej
, 3 jajka,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli
,1 łyżeczka pieprzu
, oliwa do smażenia
.......
Sos grzybowy:
100g grzybów suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
½ łyżki mąki
2 łyżki śmietany WYKONANIE
Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je
prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki.
Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos,
który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania,
najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki.
Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, w tym wypadku
trzema szklankami. Można dosypać odrobinę soli i dodać trochę masła lub
oliwy do gotowania. Kaszę gotować tak długo aż wciągnie całą wodę i
zmięknie. Odcedzić na sicie i odstawić.
W dużym garnku wymieszać mięso z jajkami, drobno posiekanym lub
wyciśniętym czosnkiem, dodać kaszę i wymieszać aż uzyskamy gładką masę.
Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, z masy mięsnej formować kulki i układać je na
patelni lekko dociskając, żeby się spłaszczyły. Smażyć z dwóch stron,
około 4 minuty z każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi
się chrupiąca.
Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a
grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i
mąkę. Gotować mieszając przez 4 minuty aż zgęstnieje. Sos zmiksować i
podawać z hreczanykami...przepis z http://www.polska-gotuje.pl/blogi/view-frame-item/guid/414912