poniedziałek, 15 września 2014

w owocach goi , z jabłkiem i cebulką

Kotlety z karkówki z duszonym jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku.

Składniki:







    • 2 kotlety karkowki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • olej
    • jabłko
    • cukier do smaku
    • owoce goi

Wykonanie:

Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach.
Z każdej strony mięso przyprawiam solą, pieprzem i świeżym czosnkiem. Odstawiam na co najmniej 2 – 3 godziny. Następnie smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez 10-12 minut. Pokrojoną cebulkę dusimy  na małym ogniu,z dodatkiem łyżeczki cukru i soli.Gdy się zeszkli dodajemy  pokrojone w plasterki jabłko i dusimy  wszystko razem .
Uduszona cebulkę z jabłkiem dodajemy do mięska i dusimy pod przykryciem ,około 15 minut, aż mięsko będzie kruche.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...