poniedziałek, 1 września 2014

Hiram skandynawski--Hiram scandinavo

Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny Wykonanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali