Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1
cytryny Wykonanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w
szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny.
Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym
ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę
marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się
nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych,
wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje
rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z
cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na
tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu
pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu
-" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana
Rogali