Dżem jest tani i smaczny o słodko- pomarańczowym smaku
SKŁADNIKI
- 10 orzechów laskowych
- 1 kg marchwi
- 0,6 kg cukru
- 4 łyżki koniaku lub whisky
- 2 cytryny
- 20 szt migdałów
- 2 pomarańcze WYKONANIE
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka
Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane drobno posiekać i dodac do marchwi.Dodac whisky.Gotować na wolnym ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Konfiturę gotową przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczkow.Smacznego.....................................Przepis pochodzi od Laury Calder wg. jej przepisu powinno użyć 1 kg cukru na 1 kg marchwi,ale jak dla mnie to za slodko.