czwartek, 25 września 2014

KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro







Składniki

  • 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół
  • 600 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
  • ilka ząbków czosnku-ilość zależy od gustu każdego
  • kawałek świeżego imbiru, długości 3-4 cm, obrany i drobno posiekany
  • 5 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zaprawy cytrynowej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej roślinny, lub olej z pestek winogron                                                                                                                                                         Wykonanie

Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać  pomidory i śliwki,Wsypać łyżkę soli, dusić przez pół godziny pod przykryciem, następnie odkryć, porządnie wymieszać i na małym ogniu dusić przez przynajmniej 2 - 3 godziny co jakiś czas mieszając. Keczup zdjąć z ognia i zblendować.  Następnie przetrzeć keczup przez sito. Przetarty keczup  przelać z powrotem do garnka, w którym się gotował.    Dodać zaprawę cytrynową ,imbir,cukier,oraz sól do smaku, dokładnie wymieszać. Można dodać więcej cukru,- wszystko zależy od waszego smaku.Doprawiany keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 2 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. Gorący keczup przelać do słoików i dokładnie zakręcić Pasteryzować 15-20 minut.Gorące słoiki wyjąć i zakryc kocem ,do momentu, gdy same ostygna .Gotowe

PLUM di pomodoro


Ingredienti



     3 kg di pomodori molto maturi, i gambi e le metà wykrojonymi
     600 g di prugne, wypestkowanych e dimezzato
     Ilka spicchi d'aglio-importo dipende dal gusto di ogni
     pezzo di zenzero fresco, una lunghezza di 3-4 cm, pelato e tritato finemente
     5 cucchiai di zucchero di canna
     4 cucchiai di mortaio di limone
     sale e pepe nero appena macinato
     olio vegetale, io uso l'olio di vinaccioli

Preparazione:




Al fondo di una pentola capiente scaldare un paio di cucchiai di olio. Aggiungere i pomodori e prugne, versare un cucchiaio di sale, cuocere a fuoco lento per mezz'ora, coperto, poi scoprire, ben mescolate e fate sobbollire a fuoco basso per almeno 2 - 3 ore mescolando ogni tanto. Ketchup togliere dal fuoco e zblendować. Quindi pulire il ketchup attraverso un setaccio. Ketchup Worn a versare nella pentola in cui cucinare. Aggiungere il limone mortaio, zenzero, zucchero e sale a piacere, mescolare bene. È possibile aggiungere più zucchero - tutto dipende dal vostro ketchup smaku.Doprawiany cuocere per 1 - 2 ore fino a quando avrete desiderato, consistenza densa e lucida. Ketchup Hot versare in vasetti e stringere con attenzione le pastorizzati 15-20 minut.Gorące rimuovere vasetti e coprire con una coperta, fino a quando lo stesso freddo





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...