Dżem z jasnych winogron
SKLADNIKI
- 1 kg winogron jasnych
- 0,8 kg cukru
- sok z cytryn 2-3sztuki
WYKONANIE:
Owoce
rozgnieść ,wrzucic do garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie
przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać
cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać
sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze 10minut,po tym czasie dodac
pektyne i podgrzewać wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do
słoiczków i pasteryzować 10-15 minut.
INGREDIENTI
1-2 cucchiai di inulina
1-2 cucchiai di pectina
1 kg di uva chiare
0,8 kg di zucchero
succo di limone 2-3sztuki
ESECUZIONE: frutta cotta, spostarsi verso l'alto nella pentola e riscaldare fino deserto sok.Następnie strofinare attraverso un setaccio per eliminare i semi e skórek.Gotowy mousse con lo zucchero, aggiungere mezzo bicchiere di acqua e cuocere a fuoco basso per il succo di limone zgęstnienia.Dodać e inulina .Gotować anche 10 minuti, dopo questo tempo, aggiungere la pectina e calore tutti insieme 5 minut.Gotowy marmellata traducono in vasetti e pastorizzati 10-15 minuti.