środa, 3 września 2014

Dżem z jasnych winogron

 SKLADNIKI

  • 1-2 łyżki inuliny
  • 1-2 łyżki pektyny
  • 1 kg winogron jasnych
  • 0,8 kg cukru
  • sok z cytryn 2-3sztuki

WYKONANIE:                                                                                                                                                             Owoce rozgnieść ,wrzucic do garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze  10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać  wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować 10-15 minut.                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                           
INGREDIENTI

     1-2 cucchiai di inulina

     1-2 cucchiai di pectina

     1 kg di uva chiare
     0,8 kg di zucchero
     succo di limone 2-3sztuki

ESECUZIONE: frutta cotta, spostarsi verso l'alto nella pentola e riscaldare fino deserto sok.Następnie strofinare attraverso un setaccio per eliminare i semi e skórek.Gotowy mousse con lo zucchero, aggiungere mezzo bicchiere di acqua e cuocere a fuoco basso per il succo di limone zgęstnienia.Dodać e inulina .Gotować anche 10 minuti, dopo questo tempo, aggiungere la pectina e calore tutti insieme 5 minut.Gotowy marmellata traducono in vasetti e pastorizzati 10-15 minuti.