Składniki:
2 duże jajka
,2 żółtka
,skórka otarta z 2 cytryn
,sok wyciśnięty z 2 cytryn,
160g cukru,
80g masła -ja dodałam jeszcze łyżeczke inuliny ale można dać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.choć w przepisie
tego nie ma . WYKONANIE . ..
Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość
umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą
skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać
również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą.
Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko.
Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon
curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2
tygodni....
Smacznego :). Przepis znaleziony
http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd..... Polecam :)