czwartek, 18 września 2014

Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa


 Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. Nie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt

Potrzebujemy:

  • rondel,patelnia
  • kratka
  • folię aluminiową
    Marynata:

  • około 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1łyżeczka.przypraw do gyrosa
  • 1/2.łyżeczki oregano,bazylii                                                           1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  •     papryka słodka                                                                                    0,5-1szklanki ryżu                                                                          1/2 łyżeczki pieprzu czarnego                                                    starta skórka cytryny ,lub pomarańczy       ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty                                                                                                                                                                                            WYKONANIE    
                                                                                                                   Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny. Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia.
    Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5  szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy, łyżeczkę cukru .Tak przygotowaną patelnie podgrzewamy, a gdy zaczyna dymić,wstawiamy  metalową wkładkę do gotowania na parze, na której układamy mięso, szczelnie zakrywamy i zmniejszamy gaz.Zmniejszamy palnik na średni płomień. W momencie ,kiedy zacznie  sie wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe.Tak można uwędzić skrzydełka,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem.                   A teraz  życzę Smacznego                                                                                                                                                                                                                                                                             Herbata wybrana do wędzenia ma znaczenie. Susz w torebkach różni się od ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu. Można też wzbogacać dym pachnącymi przyprawami.
    Casa Tea Smoked Meat -ryżowa..... carne Fumare in casa non è solo possibile, ma facile. Non è necessario per questo, nessuna attrezzatura speciale



    Abbiamo bisogno di:

         pentola, padella

         griglia

         foglio di alluminio

         Marinata:

         circa 300 ml di acqua

         1 cucchiaino di sale

         1łyżeczka.przypraw per gyros
         1 / 2.łyżeczki origano, basilico 1/2 cucchiaino di paprika dolce

         Di zucchero 1/2 cucchiaino da tè

         1/2 cucchiaino di pepe

         1/2 cucchiaino di coriandolo
             paprika dolce 1/2 cucchiaino di riso 0,5-1szklanki pepe nero grattugiato scorza di limone o arancia ESECUZIONE

                                                                                                                        Marinare i petti di pollo in marinata almeno 2 -3 ore. Dopo 2 ore, o pochi, tirare fuori e mettere su una rastrelliera per osuszenia.Patelnie con un fondo imbottito di spessore, un doppio strato di pentole stagnola aluminiowej.Rozgrzewamy 5-6 minuti. Sto dormendo sul film riscaldato 0,5 tazze di riso. Per aggiungere sapore, un cucchiaino di tè nero, buccia d'arancia, un cucchiaino di .sì zucchero vaschette pronte riscaldano, e quando comincia a fumare, inserire l'inserto metallico per cottura a vapore, che organizzare la carne, copriamo ermeticamente e ridurre bruciatore gaz.Zmniejszamy su fiamma media. Una volta che la procedura ha inizio al fumo, fumo, ridurre la fiamma e fumiamo la carne per 10-15 minuti. Spegnere il fuoco e lasciare coperto per 15 minuti. Godetevi. Gotowe.Tak può gonfiare le ali, maiale e pesce. Ha un sapore deliziosamente pane aperto e burro. E ora vorrei gustare un tè scelto di fumare è importante. Siccità in sacchetti è diversa dalle foglie arrotolate a mano, non solo sul prezzo. Devi scegliere il tè che abbiamo bevuto, ma che noi non sarà rimpianto per la cottura. L'altra metà della miscela è riso; tutti sono adatti, è possibile utilizzare chicchi d'orzo anche perla. Capi britannici di BBC alimentare consiglia di aggiungere al mix di zucchero di canna per un fumo più forte. È anche possibile arricchire il fumo spezie profumate.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com