Wędzenie
mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. Nie
jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt
Potrzebujemy:
-
rondel,patelnia
-
kratka
-
folię aluminiową
-
około 300 ml wody
-
1 łyżeczka soli
-
1łyżeczka.przypraw do gyrosa
-
1/2.łyżeczki
oregano,bazylii
1/2
łyżeczki słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki cukru
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1/2 łyżeczki kolendry
-
papryka słodka
0,5-1szklanki ryżu
1/2
łyżeczki pieprzu czarnego starta skórka cytryny ,lub pomarańczy ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty WYKONANIE
Piersi kurczaka
marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny.
Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do
osuszenia.Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną
warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na
rozgrzana folię sypiemy 0,5 szklanki ryżu . Dla
aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z
pomarańczy, łyżeczkę
cukru .Tak
przygotowaną patelnie podgrzewamy, a gdy zaczyna dymić,wstawiamy
metalową wkładkę do gotowania na parze, na której układamy
mięso, szczelnie zakrywamy i zmniejszamy gaz.Zmniejszamy
palnik na średni płomień. W momencie ,kiedy zacznie sie
wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut.
Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe.Tak
można uwędzić skrzydełka,schab
i rybę. Smakuje
wybornie na świeżym pieczywie z masłem. A
teraz życzę Smacznego Herbata
wybrana do wędzenia ma znaczenie. Susz w torebkach różni się od
ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką
herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do
gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się
nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC
Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla
mocniejszego dymu. Można też wzbogacać dym pachnącymi
przyprawami.
Casa Tea Smoked Meat -ryżowa..... carne Fumare in casa non è solo possibile, ma facile. Non è necessario per questo, nessuna attrezzatura speciale
Abbiamo bisogno di:
pentola, padella
griglia
foglio di alluminio
Marinata:
circa 300 ml di acqua
1 cucchiaino di sale
1łyżeczka.przypraw per gyros
1 / 2.łyżeczki origano, basilico 1/2 cucchiaino di paprika dolce
Di zucchero 1/2 cucchiaino da tè
1/2 cucchiaino di pepe
1/2 cucchiaino di coriandolo
paprika dolce 1/2 cucchiaino di riso 0,5-1szklanki pepe nero grattugiato scorza di limone o arancia ESECUZIONE
Marinare i petti di pollo in marinata almeno 2 -3 ore. Dopo 2 ore, o pochi, tirare fuori e mettere su una rastrelliera per osuszenia.Patelnie con un fondo imbottito di spessore, un doppio strato di pentole stagnola aluminiowej.Rozgrzewamy 5-6 minuti. Sto dormendo sul film riscaldato 0,5 tazze di riso. Per aggiungere sapore, un cucchiaino di tè nero, buccia d'arancia, un cucchiaino di .sì zucchero vaschette pronte riscaldano, e quando comincia a fumare, inserire l'inserto metallico per cottura a vapore, che organizzare la carne, copriamo ermeticamente e ridurre bruciatore gaz.Zmniejszamy su fiamma media. Una volta che la procedura ha inizio al fumo, fumo, ridurre la fiamma e fumiamo la carne per 10-15 minuti. Spegnere il fuoco e lasciare coperto per 15 minuti. Godetevi. Gotowe.Tak può gonfiare le ali, maiale e pesce. Ha un sapore deliziosamente pane aperto e burro. E ora vorrei gustare un tè scelto di fumare è importante. Siccità in sacchetti è diversa dalle foglie arrotolate a mano, non solo sul prezzo. Devi scegliere il tè che abbiamo bevuto, ma che noi non sarà rimpianto per la cottura. L'altra metà della miscela è riso; tutti sono adatti, è possibile utilizzare chicchi d'orzo anche perla. Capi britannici di BBC alimentare consiglia di aggiungere al mix di zucchero di canna per un fumo più forte. È anche possibile arricchire il fumo spezie profumate.
Marynata:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com